Emeli Sandé zjišťuje, že zpěvový mikrofon DPA d:factoTM dokonale doplňuje její úžasný hlas

Emeli Sandé zjišťuje, že zpěvový mikrofon DPA d:factoTM dokonale doplňuje její úžasný hlas

Reference

Držitelka ceny BRIT Award, skladatelka Emeli Sandé, vyměnila svůj stávající koncertní mikrofon za zpěvový mikrofon DPA d:facto™ na radu svých zvukařů, kteří měli pocit, že tento model bude dokonalým doplněním jejího chameleonského, dokonale intonujícího hlasu.

Emeliin FOH zvukař Gerard Albo, který seděl za mixážním pultem během jejího aktuálního turné, nazvaného Arena, je už dlouhou dobu fanouškem společnosti DPA Microphones a pravidelně používá jejich výrobky. Ovšem až při debatě s Emeliiným odposlechovým zvukařem Andym Williamsonem došlo na téma zpěvového mikrofonu.

„Vlastně to Andy navrhnul, abychom pro Emeli vybrali mikrofon d:facto,“ říká Albo, „a ukázalo se, že to byla skvělá volba. Díky mikrofonu d:facto v kombinaci s naším bezdrátovým systémem Sennheiser 6000 zní její hlas velmi přirozeně a má nádherné rozlišení v horním pásmu. Její živá vystoupení teď mají nádech HiFi a nemáme velký přesah signálu.."

Albo studoval zvukové inženýrství ve Francii a v Londýně a FOH zvukařem je od roku 1996. Během své práce vystřídal prakticky všechny hudební žánry a spolupracoval s řadou úžasných umělců jako jsou Amy Winehouse, A-Ha, Anastacia, Patti Smith, Tom Jones, Corinne Bailey Rae, Basement Jaxx nebo Belle & Sebastian. Emeli Sandé ho doporučil její manažer Steve Martin, zakladatel společnosti Tourhouse Productions.

Na tomto turné Emeli šest písní zpívala jen za doprovodu klavíru uprostřed sálu a já jsem neměl sebemenší problémy se zpětnou vazbou. Tento mikrofon je neuvěřitelně stabilní a to i před velkou ozvučovací aparaturou.."

Gerard Albo, FOH zvukař

„Steve odvádí skvělou práci a na turné je o všechny velmi dobře postaráno,“ říká Albo. „Každý z nás je za něco zodpovědný a já mám na starosti výběr audiotechniky – ozvučovací aparatury, mikrofonů a FOH mixážního pultu. Hodně používám mikrofony DPA, především když mixuji orchestrální a jazzové koncerty. Začátkem roku 2000 jsem si koupil kardioidní kompaktní stereo soupravu DPA 3511ER a použil jsem ji pro snímání klavíru u Gonzala Rubalcaby, Chicka Corey a Katiy Labeque. Pokaždé jsem dosáhnul vynikajících výsledků a tak začal můj vřelý vztah ke značce DPA.“

Albo dodává, že v současné době se nikam nevydá bez své soupravy 3511ER nebo svých početných nástrojových mikrofonů d:vote™ 4099, které používá v kombinaci s různými držáky pro všechny typy hudebních nástrojů.

„Kondenzátorové mikrofony d:vote jsou skvělé, protože mají fantastický zvuk a dokonale se hodí pro všemožné situace. Mají výbornou odolnost proti zpětné vazbě a velice přirozený zvuk, což má za následek silný orchestrální mix s magickým zvukem.“

Gerard Albo, FOH zvukař

Během nedávných živých vystoupení Emeli Sandé Albo používal nástrojové mikrofony d:vote 4099 (které dodala společnost Capital Sound) u perkusí, žesťových nástrojů, varhan značky Hammond s reproduktory Leslie a umístil ho i pod vířivý buben.

„Mohl jsem snímat z blízké vzdálenosti a přitom jsem získal velice čistý zvuk s nádhernými výškami,“ říká. „Protože jsme nahrávali některé koncerty pro budoucí vydání na DVD, používal jsem mikrofony DPA i k zachycení celkové atmosféry a zvuku obecenstva. K tomuto účelu jsem použil párové kardioidní mikrofony d:dicate ST4011A a široce kardioidní mikrofony d:dicate ST4015A ve stereofonním uspořádání. Modely 4015A jsem použil jako rozloženou stereofonní dvojici umístěnou na FOH mixážním pultu, namířenou směrem k jevišti. Díky tomu jsme získali velmi věrný obraz toho, jaké to je být přímo v hledišti, protože tyto mikrofony snímaly atmosféru a energii koncertu jednak z ozvučovací aparatury a jednak přímo reakce obecenstva. Modely 4011A jsme umístili jako stereofonní dvojici XY na jevišti vlevo směrem k obecenstvu. Spojením tohoto uspořádání právě s tímto typem mikrofonů jsme dosáhli velmi věrného a přirozeného zvuku diváků a jejich reakcí na vystoupení a přitom jsme díky jejich směrovosti neměli problémy s přesahem zvuku z jeviště. Výsledky byly velkolepé a my jsme všichni byli nadšení.“

Spolehlivost a vynikající zvuk jsou hlavními důvody, proč Albo volí DPA, neméně důležitá je však i technická podpora, které se mu dostává.

„Když pracujete s prestižními umělci jako je Emeli, je nezbytné, abyste měli dobrou technickou podporu – a přesně to dostávám od DPA a společnosti Sound Network,“ vysvětluje. „Například během tohoto posledního turné společnost Sound Network zorganizovala na poslední chvíli technickou pomoc a asistenci ke zvukové výbavě na koncertě v Dublinu. Velmi jsme si toho vážili, a to zvláště proto, že to dokázali ve velmi krátkém čase.“

Koncertní turné Arena Emeli Sandé zakončila vystoupením v Albánii v listopadu 2017. Albo má v plánu se v roce 2018 vydat do Los Angeles, kde na něj čekají nové vzrušující projekty.

„Mikrofony d:vote 4099 určitě pojedou se mnou, vždy mám pár ve svém cestovním zavazadle, pro všechny případy.“

Chcete poradit s výběrem vhodné mikrofonu nebo si některý z  nabízených modelů u nás vyzkoušet?

Jan Šafařík

jan.safarik@audiopro.cz+420 605 219 170

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com